Jalan Putri Gunung 100

Desa Kajarharjo

Kalibaru/Oost Java

Tel +62 (0) 333 8301162

       +62 (0) 82 234940324

Alleenverkoop : Stap - Inn Travel

Email: stapinntravel@hotmail.com

          mail@rumahkita.info  

www.stapinntravel.com

HOME GUESTHOUSE LIGGING PLATTEGROND PRIJZEN BESCHIKBAARHEID OOST JAVA EXCURSIES BOEKEN STAP - INN TRAVEL LINKS

 

Veel reizen doen Kalibaru aan op weg naar Bali. Helaas de meeste slechts voor 1 nacht. Een veel gehoorde klacht van deelnemers aan deze reizen is dat men graag een paar dagen langer in Kalibaru had willen blijven. Hetzij om één van de vele trips te maken of om eens lekker uit te rusten (maar dan niet in de grote stad). Rumah Kita is hiervoor de gelegenheid bij uitstek.

Vanuit Kalibaru kunnen diverse trips gemaakt worden naar de omliggende koffie-, rubber- en cacaoplantages en de 4 omliggende Nat. Parken: de Ijen Hoogvlakte, Baluran Nat. Park, Alas Purwo en Meru Betiri Nat.Park.

 
Mogelijkheden voor trips vanuit Rumah Kita/Kalibaru:
 • Kleine plantage tour (1 uur)
 • Grote plantage trip met tevens een bezoek aan de fabriek waar de producten worden verwerkt. (halve dag)
 • Dagtrip naar Baluran Nat. Park. ( een steppe landschap waar veel herten, wilde zwijnen, wilde buffels (bantengs), pauwen en apen voorkomen)
 • Waterval (3 km achter Margo Utomo I tussen de cacaoplantages. 3 uur)
 • Wandeling door de rijstvelden in de directe omgeving van het dorp
 • Wandeling achter Rumah Kita bij Margo Utomo II op de Gunung Putri (berg aan de andere kant van de rivier met suikerriet en koffieplantage) halve dag en een beetje conditie is wel vereist
 • Jungle trek
 • 2 daagse trip naar het Nat. Park Meru Betiri. (70.000 Ha jungle in het zuiden,  waar apen, neushoornvogels, reuze vleermuizen, zwarte panters, grote leguanen en naar men zegt de laatste 7 overgebleven Javaanse tijgers voorkomen. Tevens mogelijkheid om ’s avonds naar het strand te gaan waar de reuze zeeschildpadden hun eieren komen leggen) 
 • Trip naar de Kawah Ijen vulkaan (De meest oostelijke vulkaan van Java waar nog handmatig zwavel wordt gewonnen. Vertrek om een uur of vier 's nachts en terugkomst in begin van de middag)
 • Bromo vulkaan (2 dagen , 1 nacht en overnachting in Bromo Raya hotel te Sukapura/Bromo of Lava View hotel)
 • Dagtrip naar Alas Purwo in de zuid-oost hoek van Java met bezoek aan de steppe waar herten, wilde bantengs, pauwen, kariboes, visarenden en zwijnen voorkomen. En een tocht van 3 uur per boot door de mangrovebossen.
 

Nationaal Park Meru Betiri

De tocht wordt gemaakt per landrover. Het vertrek vanuit Rumah Kita is na het ontbijt. Bij Glenmore wordt gestopt om loepia's voor de lunch te kopen en eventueel drinken voor onderweg. Indien de weg door het bos na de plantage Kendeng Lembu begaanbaar is wordt bij Glenmore naar het zuiden afgeslagen. Zo niet dan wordt pas bij Genteng naar het zuiden afgeslagen. De route voert door diverse plantages. (papaya, koffie, rubber en cacao).

De lunch wordt onderweg gebruikt bij het vissersdorp aan de baai van Rajekwesi. Daarna begint de jungle en is de weg heel slecht. Men kan afspreken met de chauffeur om 1, 2 of 3 uur te gaan lopen over pad door de jungle. De chauffeur komt dan op de afgesproken tijd achterop en met de jeep wordt dan de trip voortgezet. Na de bergrug die men over gaat daalt men af naar de plantage Sukamade. Hier men iedereen zich melden en dan gaat het verder naar beneden naar de plantage zelf. Hier moeten ook wat riviertjes worden overgestoken (bruggen zijn hier niet aanwezig). Het laatste stuk gaat door de plantages die rond het dorpje Sukemade liggen. 

 

 

Baai van Rajekwesi

Indische oceaan

 

De overnachting vindt plaats in de Mess van de onderneming Sukamade. Aankomst hier is tussen drie en vier uur en er is dan nog volop gelegenheid een wandeling te maken door het dorpje. Hier wonen alleen arbeiders van de onderneming.

In het Nationaal park zijn slechts 2 dorpjes die langzaam verdwijnen. De concessie van de onderneming wordt door de regering niet verlengd omdat men wil dat het weer een volledig natuurpark wordt. Dit heeft tot gevolg dat de onderneming jaarlijks kleiner wordt en er steeds meer mensen wegtrekken. In het dorp is alleen elektriciteit van de onderneming en de generator gaat om 22.00 uur uit. Dan is er alleen verlichting van petroleumlampen.Als de duisternis invalt komen er  hon-derden reuze vleermuizen over die naar de fruitbomen van de bevolking trekken.

 

Na het diner gaat het dan per landrover in ongeveer 20 minuten naar het strand. Het laatste stuk, een pad van 700 mtr door het bos, moet te voet worden afgelegd. Bij het strand ligt een klein gebouwtje waarbinnen emmers met zand staan opgeslagen waarin de eieren worden bewaard tot ze uitkomen.

Op het strand gaat de gids op zoek naar verse sporen en heeft hij die gevonden dan geeft hij een signaal dat men naar het nest kan komen. De schildpadden die hier eieren komen leggen variëren van 150 – 350 kilo en leggen gemiddeld 100 - 150 eieren. 

De dieren zijn zo’n 2 uur op het strand om het nest te graven, eieren te leggen en het nest weer dicht te gooien. Na 55 – 56 dagen komen de eieren uit.

 
     

Omdat er veel stropers zijn wordt het nest gemarkeerd en soms direct maar anders de volgende dag worden de eieren uitgegraven en binnen een omheining weer ingegraven. Als ze bijna uitkomen gaan de eieren naar de emmers in het gebouwtje om uit te komen. Hier laat men de jonge diertjes enkele dagen aansterken (tot het schild hard begint te worden)  Het gevolg hiervan is dat 95 % de eerste 10 dagen overleeft terwijl dat percentage normaal slechts op 10 % ligt.

De terugtocht wordt via dezelfde route gemaakt en het is geen uitzondering als je onderweg zwijnen, herten of boskatten ziet.

De accommodatie in Sukemade is zeer eenvoudig (geen A.C.) en handdoeken, zeep, lakens en toiletpapier worden meegenomen vanuit Kalibaru.

Na het ontbijt de volgende morgen is er gelegenheid de oude fabriek te bezoeken en de verwerking van de latex te zien.

Daarna gaat het via dezelfde route terug met een stop aan de baai van Rajekwesi. Hier komen rond deze tijd de vissers met de prauwen terug van hun nachtelijke vangst.

Om ongeveer 13.00 uur is men dan weer terug in Kalibaru.

 

   

 Inbegrepen in de prijs van deze trip zijn:

 

 • Vervoer per vierwiel drive
 • Gids
 • Overnachting incl ontbijt
 • Lunch en diner
 • Lokale gids naar het strand
 • bezoek plantages
 • bezoek plantage fabriek
 • Avond trip naar het strand (scildpadden

 

Richtprijs voor deze trip is ongeveer Euro 100  per persoon. (indien met 2 personen) Met 4 personen ongeveer 90 Euro p.p.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kawah Ijen vulkaan en hoogvlakte

Klik HIER voor een Foto Presentatie van de Kawah Ijen trip via You Tube.

Het grootste deel van deze trip is ’s nachts/'s morgens vroeg,  zoals de tocht naar de Bromo. Ook deze trip wordt gemaakt met een landrover. Het vertrek is rond een uur of vier. (afhankelijk van de wensen van de  deelnemers) en de route voert via de doorgaande weg naar het oosten naar Banyuwangi. Even voorbij de stad wordt afgeslagen terug naar het westen. De weg begint nu langzaam te klimmen en men komt door diverse kleine dorpjes en een grote kruidnagel plantage. Het laatste stuk is erg steil tot aan de parkeerplaats en de post waar entree moet worden betaald. Aankomst ongeveer 06.00 uur.

 

 
     
 

Na koffie of thee wordt begonnen met de tocht, te voet, naar boven. Het eerste stuk is vals plat maar snel verandert dat in een steil pad met haarspeldbochten. Hier wordt je ingehaald door of kom je al zwaveldragers op de terugtocht tegen. Na ongeveer een uur kom je bij de zwavelweegplaats. Tijd om op adem te komen. Van hier, de zon komt nu op, heeft men een prachtig uitzicht over de hoogvlakte met de omringende vulkanen zoals de Gunung Raung en de Gunung Merapi. In de diepte, tussen de bomen door, kan men ook de parkeerplaats zien waar de auto(s) staan.

Het vervolg (40 minuten) is veel minder zwaar en volgt een pad langs de buitenkant van de kraterrand. Een goed pad, soms stijgend en soms dalend. Na de laatste bocht staat men ineens voor de krater met uitzicht op het groen/blauwe kratermeer.

 

De afdaling in de krater wordt ten zeerste afgeraden na een ongeluk in 1998 waarbij een toerist om het leven kwam. Vanaf de rand heeft men uitzicht op de zwavelwinplaats in de krater. De zwaveldragers brengen 80 – 100 kilo zwavel naar boven en brengen dat vervolgens naar de fabriek in Licin (13 Km).

De Kawah Ijen is heel anders dan de Bromo. Niet alleen vanwege het kratermeer maar ook door de winning van de zwavel. Bovendien is de tocht zwaarder en dat weerhoudt veel mensen deze trip te maken met als gevolg dat, als men hem wel maakt en geluk heeft, men de enige bezoeker is.

De afdaling terug gaat via hetzelfde pad. Het wordt nu ook warmer en het zand op het pad wordt glad. Pas op met uitglijden en draag eventuele camera’s niet op je rug. Terug bij de auto wordt wat gegeten en dan gaat het richting Banyuwangi. De weg daalt langzaam af tot op zeeniveau. Halverwege passeert men de zwavelfabriek in Licin (het eindpunt voor de zwaveldragers). In Banyuwangi kan dan de lunch gebruikt worden of men kan direct terug gaan naar Kalibaru. De aankomst ligt rond 13.00 - 14.00 uur.

Het kan ’s nachts gemeen koud zijn (temperaturen rond het vriespunt zijn niet uitzonderlijk) draag daarom warme kleding maar in lagen zodat je tijdens de terugtocht, als het warm wordt, iedere keer wat kunt uit doen.

 

Zwaveldrager Kawah Ijen

 

In de grote krater van de Ijen (Ijen hoogvlakte wordt de beste koffie van Indonesie verbouwd. De Arabica koffie die alleen boven de 1800 mtr groeit.

Het middelpunt van de diverse plantages is het plaatsje Blaua.

Deze koffie is soms ook in Nederland te koop (Bij A.H.)

-----------------------------------------------------------------------

Het meer is sterkt giftig en als het waterniveau te hoog wordt moet met de sluis aan de Noordkant geloosd worden.

De boeren worden dan gewaarschuuwd en mogen ruim 3 dagen geen irrigatiewater innemen vanuit de riviertjes.

De Ijen krater is onderdeel van de Merapi vulkaan. Op Java zijn 2 Merapi vulkanen. De andere is de actieve vulkaan bij Yogyakarta.

De prijs voor deze trip is sterk afhankelijk van het aantal deelnemers maar men dient uit te gaan van ongeveer Euro 45  per persoon.  (Bij 2 personen) Dit is voor het vervoer en thee en koffie.  Entree zelf te voldoen.

 

BROMO VULKAAN 

deze trip is 2 dagen en 1 nacht en een deel van de nacht wordt doorgebracht in het Lava View hotel. 

Vertrek is in de loop van de ochtend en via Lumajang en Probolinggo gaat het naar Sukapura en Ngadisari waar men in de loop van de middag aan komt.

Aan de receptie kan een jeep besproken worden voor 's nachts. Na het diner is het het beste om gewoon naar bed te gaan. 

Om 04.00 uur wordt u dan gewekt en in de lobby staat de koffie en thee klaar. 

Op de parkeerplaats staan de landrovers, met chauffeurs te wachten en om 04.15 uur is het vertrek. De rit voert eerst steil naar beneden naar de zandzee.  

 

Tengergebertgte met Bromo krater

 

Door de zandzee en langs de voet van de Bromo en de Batok naar de andere kant van de zandzee. (noordelijke kant). Hier gaat het steil omhoog via een smalle weg naar het hoogste punt van de kraterrand. 

Boven kan nog even thee of koffie worden gedronken voordat men naar het uitzichtspunt wandelt. Let op de temperatuur kan varieren tussen de nul en 18 graden. 

Op de top  heeft men een prachtig uitzicht naar het Oosten op de zonsopkomst en naar het westen op het Tenger gebergte met de Bromo  en de Batok in de zandzee met op de achtergrond de actieve Semeru.

Nadat de zon is opgekomen gaat het dan weer met de jeep naar beneden en over de zandzee naar de tempel aan de voet van de Bromo. Vanaf hier moet gelopen worden, of je kunt een paardje huren, tot aan de voet van de trap de Bromo krater op. 

Het is een stevige wandeling en op sommige plaatsen gaat het toch wel steil omhoog. De trap telt 255 treden en boven kun je in de krater van de actieve Bromo vulkaan kijken terwijl je aan de buitenkant van de krater een prachtig uitzicht hebt over de zandzee tot aan de grote kraterrand.  Daarna wordt er weer teruggewandeld naar de jeep en gaat de reis verder terug naar het hotel. Hier kom je aan tussen 08.00 en 09.00 uur en wordt het ontbijt gebruikt.

Daarna uitchecken en met hetzelfde vervoer waarmee vanuit Kalibaru gereisd is weer terug naar Kalibaru (Rumah Kita). Aankomst in Kalibaru/Kajarharjo tussen 13.00 en 14.00 uur. 

 

Zonsopgang bij Penanjakan (Bromo)

 

Activiteit van de Gunung Semeru

 

Op de voorgrond de Batok, Daarachter de Bromo en op de achtergrond de Semeru

 

 

Trap naar de kraterrand van de Bromo

Actieve krater van de Bromo

 

Deze trip vanuit Rumah Kita begint op dag 1 na het ontbijt. Aankomst bij Lava View rond 16.00 uur. Trip naar Penanjakan begint op dag 2 om 04.00 uur en na de Bromo is het ontbijt rond 08.00 uur in het hotel. Daarna weer terug naar Kalibaru (aankomst ingeveer 14.00 uur) of naar een andere bestemming.

Deze trip is is met vervoer en accommodatie inclusief ontbijt in het Lava View hotel en kost p.p. (indien met 2 personen) Euro 130,-. p.p. (Indicatie prijs)

Hier komt nog wel de huur van de landrover bij waarmee 's nachts de Bromo trip wordt gemaakt (indicatieprijs is Rp 500.000 voor 1 landrover voor 5 personen).

 

     
Andere trips die gedaan kunnen worden vanuit Rumah Kita op Oost Java zijn :
 • Baluran Nat. Park (dagtocht) Wildgebied in het noordoostelijke deel rond de voet van de Baluran vulkaan. Hier komen veel herten en apen voor maar ook wilde bantengs, pauwen, wilde zwijnen, visarenden.
 • Alas Purwo Nat. Park (dagtrip) Savanne landschap en mangrove bossen. Ook hier herten, bantengs, pauwen, Zwijnen maar ook kariboes en iguana's.
 • Dokar tour door Kalibaru : met de koets langs diverse huis industrietjes zoals, blikslagers, suiker maken, rijstpellerij, bakstenen maken, de lokale markt, Tahu maken en een wandeling door de rijstvelden.
 • Diverse wandelingen al dan niet onder begeleiding varierend van een uurtje tot een hele dag.
     

mail@stapinntravel.com of stapinntravel@hotmail.com 

 

www.stapinntravel.com

     
(Home) (Guesthouse) (ligging/plattegrond) (Verhuur/prijzen) (Oost-Java excursies) (boeken/infoaanvraag) (Stap - Inn Travel) (Links)

© 2009/2021 Rumah Kita